Zupa dyniowa
6 grudnia 2015
- około 1 kg dyni pokrojonej w kostkę (ugotować do miękkości lub upiec w piekarniku)
- 2 litry przegotowanej wody
- 1 marchewka – ok. 165 g.
- 1 pietruszka – ok. 31 gr.
- 1 seler – ok. 114 gr.
- 1 por – ok. 64 gr.
- 2 ząbki czosnku – ok. 13 gr.
- 1 średni ziemniak – ok. 154 gr.
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa, tymianek lub inne ulubione przyprawy
- 2 łyżki śmietany słodkiej, lub kwaśnej, ewentualnie jogurt naturalny w zależności od smaku
- warzywa pokroić w paski lub na mała kostkę,
- czosnek rozgnieść lub drobno posiekać,
- w garnku na małej ilości oleju podsmażyć cebulę, aż się zeszkli, dodać czosnek, pora i chwilę smażyć,
- dodać resztę warzyw oprócz ziemniaka i dyni,
- chwilę smażyć, zalać przegotowaną wodą (można użyć wody z gotowanej dyni),
- dodać ziemniaki i gotować do miękkości,
- dodać dynię i dalej gotować ok. 10 minut,
- dodać sól i ulubione przyprawy,
- blenderem zmiksować całość. Jeśli będzie za gęsta dodać przegotowanej wody lub bulionu,
- doprawić do smaku śmietaną.
Cały garnek zupy to 9,6 WW
czyli:
- 1 WW = 275 gr. zupy
- 0,5 WW = 138 gr. zupy
- 0,1 WW = 27,5 gr. zupy