Zupa dyniowa

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
6 grudnia 2015
  • około 1 kg dyni pokrojonej w kostkę (ugotować do miękkości lub upiec w piekarniku)
  • 2 litry przegotowanej wody
  • 1 marchewka – ok. 165 g.
  • 1 pietruszka – ok. 31 gr.
  • 1 seler – ok. 114 gr.
  • 1 por – ok. 64 gr.
  • 2 ząbki czosnku – ok. 13 gr.
  • 1 średni ziemniak – ok. 154 gr.
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa, tymianek lub inne ulubione przyprawy
  • 2 łyżki śmietany słodkiej, lub kwaśnej, ewentualnie jogurt naturalny w zależności od smaku
  1. warzywa pokroić w paski lub na mała kostkę,
  2. czosnek rozgnieść lub drobno posiekać,
  3. w garnku na małej ilości oleju podsmażyć cebulę, aż się zeszkli, dodać czosnek, pora i chwilę smażyć,
  4. dodać resztę warzyw oprócz ziemniaka i dyni,
  5. chwilę smażyć, zalać przegotowaną wodą (można użyć wody z gotowanej dyni),
  6. dodać ziemniaki i gotować do miękkości,
  7. dodać dynię i dalej gotować ok. 10 minut,
  8. dodać sól i ulubione przyprawy,
  9. blenderem zmiksować całość. Jeśli będzie za gęsta dodać przegotowanej wody lub bulionu,
  10. doprawić do smaku śmietaną.

Cały garnek zupy to 9,6 WW

czyli:

  • 1 WW = 275 gr. zupy
  • 0,5 WW = 138 gr. zupy
  • 0,1 WW = 27,5 gr. zupy